dešavanja

91 godina od smrti jednog od gradonačelnika Beograda i osnivača Novog groblja Dr Vladana Đorđevića

03.09.2021

91 godina od smrti jednog od gradonačelnika Beograda i osnivača Novog groblja Dr Vladana Đorđevića

detaljnije...
 

VOĐENI OBILSCI NOVOG GROBLjA POVODOM DANA EVROPSKE BAŠTINE 2020

17.09.2020

Novo groblje, kao svojevrstan muzej pod otvorenim nebom, ekskluzivan prostor sećanja gde se dodiruju prolaznost i večnost, povodom ovogodišnje manifestacije Dani evropske bašine,  koja se ove godine organizuje pod sloganom: Nasleđe i obrazovanje - Znanje za budućnost - otvara kapije posetiocima kroz dva zanimljiva obilaska. Obilasci će biti organizovani uz sprovođenje svih preventivih mera zaštite, u skladu sa trenutnom situacijom.

detaljnije...
 

Vječeslav Volodin i Maja Gojković položili vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda

03.06.2019

U sklopu zvanične posete Republici Srbiji, predsednik Državane dume Federalne Skupštine Ruske Federacije Vječeslav Volodin  je danas zajedno sa predsednicom Skupštine Srbije gospođom Majom Gojković, učestvovao u državnoj cermoniji odavanja počasti i polaganja venaca i cveća na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, na spomenik Crvenoarmejcu, kao i poslednjim počivalištima boraca Crvene Armije i Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije u okviru ovog memorijalnog kompleksa.

detaljnije...
 

Satkane od duše i uma – u Nedelji otkrivanja evropskih grobalja (2.6.2019. godine)

03.06.2019

Na inicijativu Asocijacije kulturno značajnih grobalja Evrope (ASCE - Association of Significant Cemeteries of Europe), sedmica koja zaključuje mesec maj se tradicionalno, širom Evrope, obeležava kao Nedelja otkrivanja evropskih grobalja (WDEC - Week of Discovering European Cemeteries) koja ima za cilj da kroz niz inicijativa podstakne građane da razumeju vrednosti, umetničke domete i raznosvrsnost funerarnog nasleđa. U sklopu obeležavanja ove značajne sedmice, 2.06.2019. godine održana je jedna veoma posećena šetnja kroz sasvim poseban Muzej na otvorenom, kako sa ponosom nazivamo ovu neuporеdivu kulturno - istorijsku riznicu našeg grada.

detaljnije...
 

Satkane od duše i uma - Priča o znamenitim Srpkinjama - 2.06.2019. godine u 11:00 časova

31.05.2019

U nastavku serije gradskih kulturnih događanja u toku maja ove godine, JKP „Pogrebne usluge"- Beograd, se u skladu sa kontinuranim nastojanjima da ostane sveprisutni hroničar grada i čuvar sećanja običaja, ukusa, stavova i verovanja njegovih žitelja posve autentičnih životnih priča, sa velikim ponosom   kaleidoskop kulturno - turističke ponude našeg grada. Zadovoljstvo nam je da pozovemo sugrađane i posetioce našeg glavnog grada da se u nedelju 2. juna 2019. godine sa početkom u 11:00 časova priključe besplatnoj tematskoj šetnji kroz dragocenu kulturnu riznicu Novog groblja u Beogradu - Muzeja pod otvorenim nebom. Predrasudama nema više mesta, jer su vođene ture alejama Novog groblja tokom prošle godine privukle više hiljada posetilaca koji sa neskrivenim oduševljenjem preporučuju naše tematske obilaske.

detaljnije...
 

Noć sa silama nemerljivim – 16. Noć muzeja na Novom groblju u Beogradu

20.05.2019

Novo groblje u Beogradu je po sedmi put otvorilo kapije posetiocima u ovogodišnjoj 16. Noći muzeja koja se održana 18 maja 2019. godine, sa temom "Sloboda".

detaljnije...
 

Poseta učenika i profesora ekonomske škole „Stana Milanović“ iz Šapca Novom groblju u Beogradu

17.05.2019

Prognoza RHMZ-a za dane koji su nam prethodili bila je siva i sumorna. Kiše i pljuskovi  su nas pratili danima, a tako je bilo predviđeno i za 15.05.2019. kada smo imali dogovorenu posetu dragih gostiju, učenika i nastavnika  ekonomske škole „Stana Milanović" iz Šapca. Ipak, bez obzira na predviđene nepovoljne vremenske uslove, njihova želja i rešenost da dođu u posetu, i prkose prognozama, kao da je rasterala oblake i kišu i donela nam stidljive zrake sunca koji su još više ulepšali naše druženje. Goste je dočekala i upoznala sa istorijskim i  kulturnim znamenitostima Novog groblja, naša koleginica istoričarka umetnosti Snežana Krstanovski.

detaljnije...
 

Na Novom groblju obeleženo 102 godine od smrti Vojvode Putnika

17.05.2019

102 godine оd smrti vојvоdе Rаdоmirа Putnikа оbеlеžеna je 17. mаја 2019. gоdinе, cеrеmоniјоm svеčаnоg оdаvаnjа držаvnih i vојnih pоčаsti i pоlаgаnjа vеnаcа kod Kapele vојvоdе Putnikа na centralnoj stazi Nоvоg grоblја.

detaljnije...
 

16. Noć muzeja na Novom groblju u Beogradu – Noć sa silama nemerljivim

14.05.2019

Novo groblje u Beogradu po sedmi put  otvara vrata posetiocima u ovogodišnjoj 16. Noći muzeja koja se održava 18 maja 2019. godine od 16:00 do 24:00 časa, sa temom "Sloboda"

detaljnije...
 

Šetnja Alejama Novog groblja – 14. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA)

13.05.2019

U okviru programa sada već tradicionalne 14. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, u nedelju 12. maja 2019. godine  organizovana je šetnja Alejama Novog groblja uz stručno vođenje naše koleginice, istoričarke umetnosti dr Violete Obrenović.

detaljnije...
 

Obeležen Dan pobede nad fašizmom - 9. maj 2019. godine

09.05.2019

Dan pobede nad fašizmom u II Svetskom ratu je danas u Beogradu obeležen odavanjem pošte i polaganjem venaca Spomen-groblje oslobodilaca Beograda i spomenik Crvenoarmejcu. Vence su, uz intoniranje nacionalnih himni, položili Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, SUBNOR-a Srbije, predstavnici diplomtskog kora inostrani vojni izaslanici, udruženja i građani.

detaljnije...
 

Povodom 1. maja položen venac i crvene ruže na grob osnivača socijalističkog pokreta u Srbiji Dimitrija Tucovića u Aleji Velikana na Novom groblju u Beogradu

01.05.2019

1. maja 2019. godine, na Novom groblju u Beogradu, odata je pošta i položen venac i crvene ruže na poslednje počivalište jednog od osnivača socijalističkog pokerta u Srbiji Dimitirija Tucovića.  Poštu su odali Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) i potpredsednik vlade Ivica Dačić, Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, članovi Socijaističke Partije Srbije i brojni građani.

detaljnije...
 

DA SE NE ZABORAVI - ANZAC Pomen – sećanje na poginule vojnike Australije i Novog Zelanda

25.04.2019

25. aprila 2019. godine, sa početkom u 7 časova, na Novom groblju u Beogradu je obeležen Dаn sеćаnjа nа vојnikе kојi su pоginuli u rаtоvimа, kоnfliktimа i mirоvnim оpеrаciјаmа, odavanjem pošte i polaganjem venaca na Groblju Komonvelta (Britanskom vojnom groblju). Ovaj datum se u Australiji i na Novom Zelandu obeležava svakog 25. aprila, a orginalno je ustanovljen u čast oružanih snaga Australije i Novog Zelanda (Australian and New Zealand Army Corps - ANZAC), koji su se u Prvom Svetskom ratu borili protiv Otomanske imperije u Bici kod Galipolja, 25. aprila 1915. godine.

detaljnije...
 

Obeležen dan savezničkog bombardovanja Beograda u II Svetskom ratu – 16. april

16.04.2019

16. aprila 2019. godine na Spomen-groblju žrtvama bombardovanja Beograda iz 1944. godine, u znak sećanja na žrtve, poštu je odao i venac položio član gradskog veća Vladimir Jestratijević.

detaljnije...
 

Nastavak avantura duha – još jedna vođena šetnja alejama Novog groblja

08.04.2019

7. aprila 2019. godine, održana je još jedna vođena šetnja po dragocenoj kulturno-umetničkoj riznici Novog groblja pod nazivom "Gde ima mraka ima i svanuća - Priča o pesnicima i književnicima - 2. deo". Posetioci koji su se i ovaj put odazvali u velikom broju, su imali priliku da čuju intrigantne životne priče književnika 20. veka koji su sahranjeni na Novom groblju.

detaljnije...
 

78 godina od bombardovanja Beograda u II Svetskom ratu - 6. aprila 1941. godine – sećanje na žrtve

07.04.2019

Na Novom groblju u Beogradu obeleženo je 78 godina od bombardovanja Beograda u II Svetskom ratu, 6. aprila 1941. godine, polaganjem venaca na Spomen groblje žrtava bombardovanja Beograda (1941), na Novom groblju u Beogradu.

detaljnije...
 

Tradicionalni obilazak Novog groblja za članove Udruženja građana „Izletnik“ iz Beograda

01.04.2019

U nedelju, 31. marta 2019. godine, održana je peta po redu šetnja po Novom groblju za članove Udruženja građana „Izletnik" iz Beograda, uz stručno vođenje naše koleginice Violete Obrenović, istoričarke umetnosti.

detaljnije...
 

Još jedan besplatan vođeni obliazak Novog groblja – „Dok ima mraka ima i svanuća“ - Priča o pesnicima i književnicima - 2. deo

01.04.2019

Pozivamo naše drage sugrađane i goste Beograda da nam se u nedelju 7. aprila 2019. godine sa početkom u 11:00 časova pridruže u još jednoj besplatnoj vođenoj šetnji po Novom groblju, pod nazivomDok ima mraka ima i svanuća", tokom koje ćemo se setiti velikih buntovnika duha, večitih Odiseja, ljudi o kojima je mnogo pisano, ali malo rečeno, jer se neke stvari teško rečima mogu doseći.

detaljnije...
 

Književnica Grozdana Olujić sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju

22.03.2019

Književnica, romansijer, bajkopisac, esejista i prevodilac Grozdana Olujić, koja je preminula je u Beogradu u  85. godini, sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beigradu, u četvrtak, 21.03.2019. godine.

detaljnije...
 

Poseta delegacije „Jedinstvene Rusije” groblju oslobodilaca Beograda i Ruskom nekropolju

18.03.2019

18.03.2019. godine, u sklopu posete Beogradu, delegacija "Jedinstvene Rusije", na čelu sa sekretarom Generalnog saveta ove stranke Andrejem Turčekom je zajedno sa Markom Đurićem, Direktorom kancelarije za Kosovo i Metohiju i potpresednikom Glavnog odbora Srpske napredne stranke odlala poštu i položila vence i cveće na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, spomenik Crvenoarmejcu, kao i poslednja počivališta boraca Crvene Armije i Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije u okviru ovog memorijalnog kompleksa. Delegacija je zatim obišla i „Ruski nekropolj" na Novom groblju u Beogradu.

detaljnije...
 

„U svetu brale nema ljubavi“ – još jedna vođena šetnja po Novom groblju

04.03.2019

3. marta 2019. godine, održan je još jedan veoma posećen obilazak Novog groblja pod nazivom „U svetu brale nema ljubavi", posvećen pesnicima i književnicima sahranjenim na Novom groblju u Beogradu.

detaljnije...
 

Još jedan besplatan vođeni obliazak Novog groblja - "U svetu brale nema ljubavi" - Priča o pesnicima i književnicima - 1. deo

26.02.2019

Pozivamo naše drage sugrađane i goste Beograda da nam se u nedelju 3. marta 2019. godine pridruže u još jednoj vođenoj šetnji po Novom groblju, tokom koje ćemo se setiti  nezaboravnih sanjara i buntovnika čiji su životi neizbrisivo srasli sa beogradskom kaldrmom i utkali se u onaj tako posebni štimung kariranih stolnjaka omiljenih boemskih sastajališta.

detaljnije...
 

Portreti srpskih diplomata i državnika – vođeni obilazak Novog groblja povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča

25.02.2019

Povodom 41. Međunarodnog sajma turizma i Međunarodnog dana turističkih vodiča, koji se održavaju tokom godine u kojoj se obeležva desetogodišnjica postojanja Evropske rute grobalja (EU CEMETERIES ROUTE), čiji je Novo groblje u Beogradu sastavni deo, u nedelju 24. februara 2019. godine sa početkom u 11 časova organizovana je još jedna zanimljiva vođena šetnja pod nazivom „Portreti srpskih diplomata i državnika". Naši dragi sugrađani koji su se i ovaj put odazvali u velikom broju uprkos izrazito hladnom vremenu, imali su prilike da čuju intrigantne priče o ljudima kojma su politika i diplomatija bile vokacija, ali onima koji su u ovu struku ušli iz drugih profesija.

detaljnije...
 

Promocija brošure „Avanture duha“ Turističke organizacije Srbije na ovogodišnjem Beogradskom sajmu turizma

24.02.2019

22. februara 2019. godine, na štandu Turističke organizacije Srbije, promovisana je brošura „Avanture duha", nastala kao izraz potrebe za novim načinom animiranja potencijalnih turista da posete spomenike kulturno-istorijskog nasleđa u Srbiji.

detaljnije...
 

Obeležen Dan branilaca Otadžbine

23.02.2019

23.02. 2019. godine obeležen je Dan branilaca Otadžbine, nacionalni praznik Ruske Federacije. Ovaj dan se u Rusiji slavi od 1922. godine, kao datum osnivanja Crvene Armije. Naziv Dan branilaca Otadžbine datira iz 2002. godine. Na ovaj dan se odaje počast vojnicima, veteranima armije i mornarice, avganistanskim veteranima, poginulim vojnicima i porodicama onih koji su bili, ili su još uvek u vojnim redovima. Pored Ruske Federacije, ovaj praznik se slavi u Belorusiji i Kirgiziji.

detaljnije...
 

Predstavljanje Novog groblja – muzeja na otvorenom – na 41. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu- besplatni vođeni obilasci Novog groblja

22.02.2019

Novo groblje, kao jedinstveni muzej na otvorenom, najveća galerija skulptura u Srbiji i kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, predstavljeno je u okviru turističke ponude grada Beograda, na 41. Međunarodnom Sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od 21 do 24.02. 2019. godine.

detaljnije...
 

„Portreti srpskih diplomata i državnika“- besplatan vođeni obilazak Novog groblja u nedelju 24. februara 2019. godine u 11:00 časova

20.02.2019

Povodom 41. Međunarodnog sajma turizma i Međunarodnog dana turističkih vodiča, koji se održavaju tokom godine u kojoj se obeležva desetogodišnjica postojanja Evropske rute grobalja (EU CEMETERIES ROUTE), čiji je Novo groblje u Beogradu sastavni deo, pozivamo građane Beograda i naše drage goste da nam se pridruže u još jednoj nezaboravnoj šetnji kroz istoriju u nedelju 24.februara 2019. godine sa početkom u 11 časova.

detaljnije...
 

POVODOM DANA KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKOG UNIVERZITETA POLOŽENI VENCI NA POSLEDNJE POČIVALIŠTE DR ARČIBALDA RAJSA NA TOPČIDERSKOM GROBLJU

19.02.2019

Povodom Dana Kriminalističko-policijskog univerziteta, 19. februara 2019. godine, položeni su venci na poslednje počivalište dr Arčibalda Rajsa na Topčiderskom groblju u Beogradu. U ime Ministarstva unutrašnjih poslova venac je položio Milan Radivojević, pomoćnik načelnika Sektora za ljudske resurse, a u ime Kriminalističko-policijskog univerziteta, rektor, prof. dr Dane Subošić.

detaljnije...
 

Obeležen Dan diplomata Ruske Federacije

08.02.2019

Povodom Dana diplomata Ruske Federacije koji se inače obeležava 10. februara predstavnici Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije polažili su vence na grobove istaknutih diplomata sahranjenih kako u Rusiji, tako i van njenih granica.  

detaljnije...
 

Čuveni srpski bartion Nikola Mitić sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu

01.02.2019

30. januara 2019.godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu sahranjen je nekadašnji prvak Opere Narodnog pozorišta, čuveni srpski bariton Nikola Mitić.

detaljnije...