dešavanja

Obeležen dan savezničkog bombardovanja Beograda u II Svetskom ratu – 16. april

16.04.2019

16. aprila 2019. godine na Spomen-groblju žrtvama bombardovanja Beograda iz 1944. godine, u znak sećanja na žrtve, poštu je odao i venac položio član gradskog veća Vladimir Jestratijević.

detaljnije...
 

Nastavak avantura duha – još jedna vođena šetnja alejama Novog groblja

08.04.2019

7. aprila 2019. godine, održana je još jedna vođena šetnja po dragocenoj kulturno-umetničkoj riznici Novog groblja pod nazivom "Gde ima mraka ima i svanuća - Priča o pesnicima i književnicima - 2. deo". Posetioci koji su se i ovaj put odazvali u velikom broju, su imali priliku da čuju intrigantne životne priče književnika 20. veka koji su sahranjeni na Novom groblju.

detaljnije...
 

78 godina od bombardovanja Beograda u II Svetskom ratu - 6. aprila 1941. godine – sećanje na žrtve

07.04.2019

Na Novom groblju u Beogradu obeleženo je 78 godina od bombardovanja Beograda u II Svetskom ratu, 6. aprila 1941. godine, polaganjem venaca na Spomen groblje žrtava bombardovanja Beograda (1941), na Novom groblju u Beogradu.

detaljnije...
 

Tradicionalni obilazak Novog groblja za članove Udruženja građana „Izletnik“ iz Beograda

01.04.2019

U nedelju, 31. marta 2019. godine, održana je peta po redu šetnja po Novom groblju za članove Udruženja građana „Izletnik" iz Beograda, uz stručno vođenje naše koleginice Violete Obrenović, istoričarke umetnosti.

detaljnije...
 

Još jedan besplatan vođeni obliazak Novog groblja – „Dok ima mraka ima i svanuća“ - Priča o pesnicima i književnicima - 2. deo

01.04.2019

Pozivamo naše drage sugrađane i goste Beograda da nam se u nedelju 7. aprila 2019. godine sa početkom u 11:00 časova pridruže u još jednoj besplatnoj vođenoj šetnji po Novom groblju, pod nazivomDok ima mraka ima i svanuća", tokom koje ćemo se setiti velikih buntovnika duha, večitih Odiseja, ljudi o kojima je mnogo pisano, ali malo rečeno, jer se neke stvari teško rečima mogu doseći.

detaljnije...
 

Književnica Grozdana Olujić sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju

22.03.2019

Književnica, romansijer, bajkopisac, esejista i prevodilac Grozdana Olujić, koja je preminula je u Beogradu u  85. godini, sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beigradu, u četvrtak, 21.03.2019. godine.

detaljnije...
 

Poseta delegacije „Jedinstvene Rusije” groblju oslobodilaca Beograda i Ruskom nekropolju

18.03.2019

18.03.2019. godine, u sklopu posete Beogradu, delegacija "Jedinstvene Rusije", na čelu sa sekretarom Generalnog saveta ove stranke Andrejem Turčekom je zajedno sa Markom Đurićem, Direktorom kancelarije za Kosovo i Metohiju i potpresednikom Glavnog odbora Srpske napredne stranke odlala poštu i položila vence i cveće na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda, spomenik Crvenoarmejcu, kao i poslednja počivališta boraca Crvene Armije i Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije u okviru ovog memorijalnog kompleksa. Delegacija je zatim obišla i „Ruski nekropolj" na Novom groblju u Beogradu.

detaljnije...
 

„U svetu brale nema ljubavi“ – još jedna vođena šetnja po Novom groblju

04.03.2019

3. marta 2019. godine, održan je još jedan veoma posećen obilazak Novog groblja pod nazivom „U svetu brale nema ljubavi", posvećen pesnicima i književnicima sahranjenim na Novom groblju u Beogradu.

detaljnije...
 

Još jedan besplatan vođeni obliazak Novog groblja - "U svetu brale nema ljubavi" - Priča o pesnicima i književnicima - 1. deo

26.02.2019

Pozivamo naše drage sugrađane i goste Beograda da nam se u nedelju 3. marta 2019. godine pridruže u još jednoj vođenoj šetnji po Novom groblju, tokom koje ćemo se setiti  nezaboravnih sanjara i buntovnika čiji su životi neizbrisivo srasli sa beogradskom kaldrmom i utkali se u onaj tako posebni štimung kariranih stolnjaka omiljenih boemskih sastajališta.

detaljnije...
 

Portreti srpskih diplomata i državnika – vođeni obilazak Novog groblja povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča

25.02.2019

Povodom 41. Međunarodnog sajma turizma i Međunarodnog dana turističkih vodiča, koji se održavaju tokom godine u kojoj se obeležva desetogodišnjica postojanja Evropske rute grobalja (EU CEMETERIES ROUTE), čiji je Novo groblje u Beogradu sastavni deo, u nedelju 24. februara 2019. godine sa početkom u 11 časova organizovana je još jedna zanimljiva vođena šetnja pod nazivom „Portreti srpskih diplomata i državnika". Naši dragi sugrađani koji su se i ovaj put odazvali u velikom broju uprkos izrazito hladnom vremenu, imali su prilike da čuju intrigantne priče o ljudima kojma su politika i diplomatija bile vokacija, ali onima koji su u ovu struku ušli iz drugih profesija.

detaljnije...
 

Promocija brošure „Avanture duha“ Turističke organizacije Srbije na ovogodišnjem Beogradskom sajmu turizma

24.02.2019

22. februara 2019. godine, na štandu Turističke organizacije Srbije, promovisana je brošura „Avanture duha", nastala kao izraz potrebe za novim načinom animiranja potencijalnih turista da posete spomenike kulturno-istorijskog nasleđa u Srbiji.

detaljnije...
 

Obeležen Dan branilaca Otadžbine

23.02.2019

23.02. 2019. godine obeležen je Dan branilaca Otadžbine, nacionalni praznik Ruske Federacije. Ovaj dan se u Rusiji slavi od 1922. godine, kao datum osnivanja Crvene Armije. Naziv Dan branilaca Otadžbine datira iz 2002. godine. Na ovaj dan se odaje počast vojnicima, veteranima armije i mornarice, avganistanskim veteranima, poginulim vojnicima i porodicama onih koji su bili, ili su još uvek u vojnim redovima. Pored Ruske Federacije, ovaj praznik se slavi u Belorusiji i Kirgiziji.

detaljnije...
 

Predstavljanje Novog groblja – muzeja na otvorenom – na 41. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu- besplatni vođeni obilasci Novog groblja

22.02.2019

Novo groblje, kao jedinstveni muzej na otvorenom, najveća galerija skulptura u Srbiji i kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, predstavljeno je u okviru turističke ponude grada Beograda, na 41. Međunarodnom Sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od 21 do 24.02. 2019. godine.

detaljnije...
 

„Portreti srpskih diplomata i državnika“- besplatan vođeni obilazak Novog groblja u nedelju 24. februara 2019. godine u 11:00 časova

20.02.2019

Povodom 41. Međunarodnog sajma turizma i Međunarodnog dana turističkih vodiča, koji se održavaju tokom godine u kojoj se obeležva desetogodišnjica postojanja Evropske rute grobalja (EU CEMETERIES ROUTE), čiji je Novo groblje u Beogradu sastavni deo, pozivamo građane Beograda i naše drage goste da nam se pridruže u još jednoj nezaboravnoj šetnji kroz istoriju u nedelju 24.februara 2019. godine sa početkom u 11 časova.

detaljnije...
 

POVODOM DANA KRIMINALISTIČKO-POLICIJSKOG UNIVERZITETA POLOŽENI VENCI NA POSLEDNJE POČIVALIŠTE DR ARČIBALDA RAJSA NA TOPČIDERSKOM GROBLJU

19.02.2019

Povodom Dana Kriminalističko-policijskog univerziteta, 19. februara 2019. godine, položeni su venci na poslednje počivalište dr Arčibalda Rajsa na Topčiderskom groblju u Beogradu. U ime Ministarstva unutrašnjih poslova venac je položio Milan Radivojević, pomoćnik načelnika Sektora za ljudske resurse, a u ime Kriminalističko-policijskog univerziteta, rektor, prof. dr Dane Subošić.

detaljnije...
 

Obeležen Dan diplomata Ruske Federacije

08.02.2019

Povodom Dana diplomata Ruske Federacije koji se inače obeležava 10. februara predstavnici Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije polažili su vence na grobove istaknutih diplomata sahranjenih kako u Rusiji, tako i van njenih granica.  

detaljnije...
 

Čuveni srpski bartion Nikola Mitić sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu

01.02.2019

30. januara 2019.godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu sahranjen je nekadašnji prvak Opere Narodnog pozorišta, čuveni srpski bariton Nikola Mitić.

detaljnije...
 

Slikar Momčilo Moma Antonović sahranjen u Aleji zaslužnih građana

29.01.2019

Momčilo Moma Antonović, slikar i ilustrator, profesor i dekan Fakulteta likovnih umetnosti, sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, 28.01.2019.godine. Momu Antonovića su na poslednji počinak ispratili porodica, kolege, bivši studenti i prijatelji.

detaljnije...
 

Glumac Miodrag Mrgud Radovanovć – sahranjen u Aleji zaslužnih građana

23.01.2019

22.01.2019. godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, sahranjen je doajen glumišta Miodrag Mrgud Radovanović, koji je preminuo  15. januara 2019. godine. Velikog glumca su na poslednji počinak ispratili porodica, kolege, prijatelji, poštovaоci i građani Beograda.

detaljnije...
 

Sećanje na velikane Velikog rata – Obeležavanje godišnjica smrti Vojvode Živojina Mišića, Vojvode Petra Bojovića i Generala Pavla Jurišića Šturma

21.01.2019

Svakog 20. januara na Novom groblju u Beogradu, organizuje se državna cermonija polaganja venaca kojom se obeležavaju godišnjice smrti znamenitih vojskovođa 1. Svetskog rata: Vojvode Živojina Mišića, Vojvode Petra Bojovića i Generala Pavla Jurišića - Šturma.

detaljnije...
 

Legendarni Dragoslav Šekularac sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu

10.01.2019

10.01.2019. godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu sahranjena je fudbalska legenda Dragoslav Šekularac, koji je preminuo 5. januara 2019. godine, u 82. godini. Jednog od najboljih fudbalera sa ovih prostora na poslednji počinak su ispratili porodica, kolege, prijatelji, poštovaоci, predstavnici kluba Crvena Zvezda, građani Beograda i veliki broj ličnosti iz sportskog i javnog života.

detaljnije...
 

Ministar Nenad Popović položio venac na grob serdara Janka Vukotića povodom 103. godišnjice Mojkovačke bitke

08.01.2019

Ove godine navršava se 103 godine od Mojkovačke bitke između austrougarske vojske kojom je komandovao general Rajner i crnogorske koju je predvodio Janko Vukotić, a koja se odigrala na pravoslavni Badnji dan i Božić, 6. i 7. januara 1916. godine. Povodom ovog značjanog događaja, Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović položio je na Badnji dan, 6.1.2019. godine venac na poslednje počivalište serdara Janka Vukotića na Novom groblju u Beogradu.

detaljnije...
 

Novo groblje – Muzej na otvorenom u okviru besplatne aplikacije „Zvezdara na dlanu“

14.12.2018

U četvrtak 13.12.2018. godine u Velikoj sali Opštine Zvezdara, zvanično je prdstavljena bestplatana aplikacija „Zvezdara na dlanu", osmišljena s ciljem promocije kulture, kulturnog nasleđa i kvalitetnog načina života na Zvezdari.

detaljnije...
 

Na Novom groblju obeleženo 92 godine od smrti Nikole Pašića

12.12.2018

Povodom 92. godišnjice smrti Nikole Pašića, u sredu, 12. decembra 2018. godine, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović je odao je poštu i položio cveće na poslednje počivalište Nikole Pašića na  Novom groblju u Beogradu.

detaljnije...
 

Na Novom groblju obeležen 4. decembar - Dan Vojnih Veterana

04.12.2018

U sklopu aktivnosti obeležavanja Dana Vojnih Veterana, 4. 12. 2018. godine na Novom groblju u Beogradu su položeni venaci na Srpsku kostrunicu branilaca Beorada (1914-1918),  Srpsku kosturnicu i spomenik ratnicima iz srpsko-turskih ratova 1876-1878 i srpsko-bugarskog rata 1885. godine, kao i na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda (1944. godine). Vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. 

detaljnije...
 

Tragom znamenitih vojskovođa i heroja 1. Svetskog rata - Udruženje “Kajmakčalan”

26.11.2018

Na molbu Udruženja za negovanje i čuvanje srpske baštine "Kajmakčalan" iz Beograda, 25.11.2018. godine organizovan je obliazak poslednjih počivališta i memorijala znamenitih vojskovođa, heroja i heroina 1. Svetskog rata sahranjenih na Novom groblju, uz stručno vođenje naše koleginice, istoričarke umetnosti, dr Violete Obrenović.

detaljnije...
 

Još jedan besplatan vođeni obilazak Novog groblja -Srpske heroine i dobrovoljne bolničarke

18.11.2018

18. novembra 2018. godine organizovan poslednji u nizu obilazaka Novog groblja u sklopu ovogodišnjeg jesenjeg ciklusa vođenih šetnji kroz ovu dragocenu kulturno-istorijsku i umetničku riznicu, kako s ponosom nazivamo Novo groblje, pod nazivom: "Srpske heroine i dobrovoljnje bolničarke".

detaljnije...
 

Kanadska delegacija u obilasku memorijala Velikog rata na Novom groblju u Beogradu

16.11.2018

16.11.2018. godine, u organizaciji Odseka za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume  Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije, kanadska delegacija i u pratnji ambasadora dr Ljiljane Nikšić i potomaka Milunke Savić je posetila poslednja počivališta najznačajnijih srpskih vojskovođa, kao i druge značajne memorijale na Novom groblju u Beogradu posvećene Velikom ratu

detaljnije...
 

Poseta delegacije grada Obninska Spomen groblju oslobodilaca Beograda i Novom groblju

16.11.2018

Delegacija grada Obninska na čelu sa gradonačelnikom Vladimirom Šapšom, koja boravi  u poseti Gradskoj opštini Palilula, je u petak 16.11.2018. godine posetila Spomen-groblje oslobodilaca Beograda, i „Ruski nekropolj" na Novom groblju u Beogradu.

detaljnije...
 

Srpske heroine i dobrovoljne bolničarke - besplatan vođeni obilazak Novog groblja u nedelju 18. novembra 2018. godine u 11:00 časova

14.11.2018

Pozivamo sugrađane i goste našeg glavnog grada da nam se  u nedelju, 18. novembra 2018. godine, sa početkom u 11:00 časova, pridruže u još jednoj zanimljivoj šetnji po Novom groblju, svojevrsnom muzeju na otvorenom, kako sa ponosom nazivamo ovu nesprocenjivu kulturno-istorijsku riznicu i jednu od nauređenijih parkovskih površina u gradu. Saslušali smo i uvažili Vaše sugestije, tako da će ova šetnja, u sklopu obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, pod nazivom „Srpske heroine i dobrovoljne bolničarke", biti posvećena znamenitim ratnicama koje su učestvovale u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.

detaljnije...