dešavanja

Dani evropske baštine 2017. godine na Novom groblju - Priča o umetnicima i književnicima Beograda

18.09.2017

Novo groblje u Beogradu je i ove godine godine uzelo učešća u manifestaciji „Dani evropske baštine" koja se održava od 15. septembra do 2. oktobra 2017. godine.  U okviru tematske šetnje pod nazivom "Priča o umetnicima i književnicima Beograda", naši sugrađani su tokom su  jučerašnjeg obilaska Novog groblja mogli da se upoznaju sa istorijatom samog groblja od njegovih početaka 1886. godine,  koje je pratilo razvoj Beograda od istočnjačke kasabe do moderne evropske varoši, da vide izuzetna skulptoralna i arhitektonska dela, kao i da obiđu poslednja počivališta mnogih značajnih ličnosti.

detaljnije...
 

Ispraćaj glumca Ljubiše Samradžića na Novom groblju u Beogradu

15.09.2017

Ispraćaj za kremaciju glumca Ljubiše Samardžića (1936-2017) održan je juče na Novom groblju. U Beogradu. Od velikog glumca i reditelja su se oprostili porodica, kolege, prijatelji, poštovaoci i građani Beograda. Ispraćaju su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, predstavnici Ministrstva kulture i drugih organizacija, a predatje i poseban venac predsednika  Republike Srbije.

detaljnije...
 

Obilasci Novog groblja u sklopu manifestacije „Dani evropske baštine"

13.09.2017

Novo groblje u Beogradu će i ove godine učestvovati u manifestaciji „Dani evropske baštine" koja se održava od 15. septembra do 2. oktobra 2017. godine. Zahvaljujući brojnim memorijalima, arhitektonskim celinama, skulpturama, kao i velikom broju znamenitih ličnosti sahranjenih na ovom prostoru, Novo groblje predstavlja svojevrstan „Muzej na otvorenom".  Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa Novim grobljem kao mestom na kojem se spajaju i prepliću naša materijalna i nematerijalna kulturna baština. Kroz priču o nastanku Novog groblja, o znamenitim, ali i manje poznatim ličnostima sahranjenim na ovom prostoru, osvetliće se Novo groblje kao naša najveća galerija pod vedrim nebom i jedinstven parkovski prostor. Ove godine Novo groblje otvara vrata posetiocima kroz tri zanimljiva obilaska. 

detaljnije...
 

Delegacija Međunarodne federacije pokreta otpora i antifašista (FIR) – položila vence na spomen groblju oslobodilaca Beograda

11.09.2017

U nedelju, 10. septembra, gradski menadžer Goran Vesić, predsednik Međunarodne federacije pokreta otpora i antifašista - FIR Vilmoš Hanti, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković, kao i predsednik SUBNOR-a Dušan Čukić položili su vence na spomen groblje Oslobodilaca Beograda 1944. godine i spomenik Crvenoarmejcu.

detaljnije...
 

87. godišnjica smrti osnivača Novog groblja Dr Vladana Đorđevića

31.08.2017

Dr Vladan Đorđević je jedna od najistaknutijih ličnosti kulturnog, naučnog i političkog života u Srbiji 19. veka. Kao lekar, prvi je Srbin specijalista hirurgije, prvi se bavio eksperimentalnim radom u medicini, osnovao je Srpsko lekarsko društvo, Srpsko društvo Crvenog krsta, Društvo za gimnastiku i borenje, čiji su nastavljači bili Društvo Dušan Silni i Sokolski pokret; pokrenuo je i uređivao prvi srpski stručni medicinski časopis Srpski arhiv za celokupno lekarstvo, bio je načelnik vojnog saniteta u ratovima i prvi profesor higijene na Vojnoj akademiji, potom načelnik Sanitetskog odeljenja Minisarstva unutrašnjih dela i tvorac modernog sanitetskog i veterinarskog zakonodavstva.

 

detaljnije...
 

101 godina od smrti Petra Kočića

24.08.2017

27.08.2017. godine, navršiće se 101 godina od smrti velikog knjževnika i narodnog tribuna Petra Kočića.

detaljnije...
 

Obeležena 88. godišnjica smrti humaniste, kriminologa i velikog prijatelja Srbije Arčibalda Rajsa

08.08.2017

Pored državne ceremonije kojom se odavanjem počasti i polaganjem venaca na spomenik dr Arčibalda Rajsa u Topčiderskom parku tradicionalno obeležeava godišnjica smrti ovog prijatelja Srbije „za sva vremena", na topčiderskom groblju je polaganjem venaca odata počast i  održan pomen dr Arčibaldu Rajsu u organizaciji grupe građana iz Mačvanskog Prnjavora (čiji je dr Rajs počasni građanin od 1922. godine).

detaljnije...
 

Na Centralnom groblju u Beogradu obležena slava Hrama Rođenja Svetog Jovana Krstitelja - Ivanjdan

07.07.2017

7. jula 2017.godine, na Centralnom groblju u Beogradu je svečano obleženo Rođenje sv. Jovana Krstitelja u hramu posvećenom ovom svetitelju

detaljnije...
 

Svečano obeležen Vidovdan – Slava JKP „Pogrebne usluge“

28.06.2017

Danas je u Crkvi Sv. Nikole na Novom groblju u Beogradu svečano obeležena slava JKP „Pogrebne usluge" - Sveti mučenik Knez Lazar i sveti mučenici srpski - Vidovdan.

detaljnije...
 

Na Novom groblju u Beogradu obeleženo 120 godina od smrti Miloša Milojevića

26.06.2017

24. juna 2017. godine na Novom groblju u Beogradu, uz pomen i kraći memorijalni program obeleženo je 120 godina od smrti Miloša Milojevića. Pomenu i obležavanju godišnjice smrti ove značajne ličnosti prisustvovali su predstavnici Udruženja „Miloš Milojević" iz Crne Bare, predstavnici lokalne samouprave, kulturno-obrazovnih institucija i udruženja, potomici i poštovaoci.

detaljnije...
 

Obeležavanje 120 godina od smrti Miloša Milojevića

23.06.2017

Na inicijativu Udruženja „Miloš Milojević" iz Crne Bare, rodnog mesta mesta Miloša Milojevića, u subotu 24. juna 2017. godine, sa početkom u 10:30 časova na Novom groblju u Beogradu, biće obeleženo 120 godina od smrti ove značjne ličnosti naše istorije, uz pomen i kraći memorijalni program.

 

detaljnije...
 

Artis Centar – Obilazak Novog groblja u okviru ciklusa „Baština bez granica“

19.06.2017

17. juna 2017. godine održana je šetnja po Novom groblju u okviru ciklusa „Baština bez granica" Artis Centra, uz nadahnuto pripovednje Tamare Ognjević.

detaljnije...
 

Predavanje o konzervaciji kapele Vojvode Radomira Putnika na Novom groblju

16.06.2017

Na incijativu i u organizaciji Centralnog instituta za konzervaciju, u petak 16. juna 2017. godine, na Novom groblju u Beogradu, organizovano je predavanje pod nazivom „Projekat konzervacije kapele Vojvode Radomira Putnika - studija slučaja"

detaljnije...
 

Dani Minska u Beogradu – polaganje venaca na groblju Oslobodilaca Beograda

08.06.2017

Povodom manifestacije „Dani Minska u Beogradu", u utorak 6. juna 2017. godine, položeni venci na groblju Oslobodilaca Beograda, Spomenik Crvenoarmejcu, kao i obeležju posvećenom vojnicima iz Belorusije koji su izgubili živote u toku Beogradske operacije.

detaljnije...
 

„Alejama Novog groblja“

05.06.2017

04.06.2017. godine održana poslednja u nizu vođenih tura po Novom groblju, u okviru ovogodišnjeg prolećnog ciklusa tematskih obilazaka ovog kulturnog dobra od velikog značaja za Republiku Srbiju. Tematska šetnja nazivom „Alejama Novog groblja" obuhvatila je obilazak glavnih aleja, najznačajnijih skulptoralnih dela i poslednjih počivališta znamenitih ličnosti.

detaljnije...
 

Besplatan obilazak Novog groblja 4. juna 2017. godine u sklopu Nedelje otrkivanja evropskih grobalja

02.06.2017

04.06.2017. gоdinе biće održana poslednja u nizu vođenih tura po Novom groblju, u okviru ovogodišnjeg prolećnog ciklusa tematskih obilazaka ovog kulturnog dobra od velikog značaja za Republiku Srbiju.

detaljnije...
 

Praksa studenata Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu

01.06.2017

U okviru sedme studentske prakse studenata Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, a zbog značajnog interesovanja polaznika, kao i izuzetnog kulturno-istorijskog značaja Novog groblja oformljena je posebna tematska grupa „Arhitektonski spomenici Novog groblja".

detaljnije...
 

Predstavnici JKP „Grosuplje“ iz Slovenije u poseti JKP „Pogrebne usluge”

30.05.2017

U  organizaciji gradskog Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, u petak 26.05.2017. godine, JKP „Pogrebne usluge" su posetile kolege iz Javnog komunalnog  preduzeća „Grosuplje" iz Slovenije.

detaljnije...
 

Aleje večnosti – Novo groblje u Noći muzeja

22.05.2017

Novo groblje u Beogradu je već peti put otvorilo svoje kapije posetiocima u Noći Muzeja. U ovogodišnjoj 14. Noći muzeja sa temom "Velike i male revolucije", posetioci Novog groblja su imali prilike da se sete znamenitih vojskovođa, državnika, književnika, naučnika, glumaca i drugih stvaralaca koji su učestvovali u izgradnji naše kulture i oblikovanju duha.

detaljnije...
 

Na Novom groblju obeležena stogodišnjica smrti Vojvode Putnika

18.05.2017

Sto godina оd smrti vојvоdе Rаdоmirа Putnikа оbеlеžеnо je 17. mаја 2017. gоdinе, cеrеmоniјоm svеčаnоg оdаvаnjа držаvnih i vојnih pоčаsti i pоlаgаnjа vеnаcа kod Kapele vојvоdе Putnikа na centralnoj stazi Nоvоg grоblја.

detaljnije...
 

Obeležavanje stogodišnjice smrti Vojvode Putnika

16.05.2017

Sto godina оd smrti vојvоdе Rаdоmirа Putnikа bićе оbеlеžеnо 17. mаја 2017. gоdinе, cеrеmоniјоm svеčаnоg оdаvаnjа držаvnih i vојnih pоčаsti i pоlаgаnjа vеnаcа kod Kapele vојvоdе Putnikа na centralnoj stazi Nоvоg grоblја.

detaljnije...
 

Ceremonija uzimanja grumena zemlje kod spomenika Crvenoarmejcu

16.05.2017

Sa mesta na Spomen groblju oslobodilaca Beograda, gde su sahranjeni posmrtni ostaci Belorusa  poginulih tokom Beogradske operacije 1944. godine,  juče je simblično uzet grumen zemlje koji će u posebnoj kapsuli biti otpremljen u Belorusiju i položen u hramu Svih svetih u Minsku.

detaljnije...
 

14. Noć muzeja na Novom groblju u Beogradu – Aleje večnosti

15.05.2017

U ovogodišnjoj 14. Noći muzeja koja se održava 20 maja. 2017. godine, setićemo se znamenitih vojskovođa, državnika, književnika, naučnika, glumaca, i drugih stvaralaca koji su učestvovali u izgradnji naše kulture i oblikovanju duha.

detaljnije...
 

Štenja Alejama Novog groblja - Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA)

15.05.2017

U okviru programa 12. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, u nedelju 14. maja 2017. godine  organizovana je šetnja Alejama Novog groblja uz stručno vođenje Dr Violete Obrenović. Razvoj društvenog i kulturnog života i dinamičan porast broja stanovnika Beograda, naveo je mitropolita Mihaila da, oktobra 1871. godine, uputi Ministarstvu unutrašnjih dela predlog da se Tašmajdansko groblje izmesti iz centra grada.

detaljnije...
 

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) – Alejama Novog groblja

12.05.2017

U okviru programa 12. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, u nedelju 14. maja 2017. godine sa početkom u 10:00 časova, biće organizovana šetnja Alejama Novog groblja uz vođenje Dr Violete Obrenović.

detaljnije...
 

Obeležen 9. maj - Dan pobede nad fašizmom

09.05.2017

Dan pobede nad fašizmom u II Svetskom ratu je u Beogradu obeležen odavanjem pošte i polaganjem venaca spomen-groblje oslobodilaca Beograda.

detaljnije...
 

Svečani marš Besmrtnog puka povodom Dana pobede nad fašizmom

09.05.2017

Internacionalna manifestacija "Besmrtni puk", koja se održava u znak sećanja na sve one koji su se borili protiv fašizma, održana je danas Beogradu, povodom 9. maja -  Dana pobede nad fašizmom.

detaljnije...
 

U Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu sahranjen akademik, profesor i vajar Nikоlа Kоkа Јаnkоvić

03.05.2017

Dugоgоdišnji člаn Srpskе аkаdеmiје nаukа i umеtnоsti vајаr Nikоlа Kоkа Јаnkоvić, koji je  prеminuо  u 91. gоdini živоtа, sahranjen je 28.04.2017. godine u Aleji Zaslužnih građana na Novom groblju u Bogradu.

detaljnije...
 

ANZAC DAY - Dаn sеćаnjа nа pоginule Vojnike Komonvelta

25.04.2017

25. aprila 2017. godine, na Novom groblju u Beogradu, obeležen je Dаn sеćаnjа nа vојnikе kојi su pоginuli u rаtоvimа, kоnfliktimа i mirоvnim оpеrаciјаmа, odavanjem pošte i polaganjem venaca na Groblju Komonvetlta (Britanskom vojnom groblju iz II Svetskog rata).

detaljnije...
 

U Aleji narodnih heroja na Novom groblju u Beogradu sahranjen najstariji narodni heroj Jugoslavije Velimir Veco Radičević

24.04.2017

22. aprila 2017. godine u Aleji narodnih heroja na Novom groblju u Beogradu sahranjen najstariji narodni heroj Jugoslavije Velimir Veco Radičević.

detaljnije...