Komemoracija na Austrougarskom vojnom groblju – Novo groblje u Beogradu


3. novembra 2016. godine na Austrougarskom vojnom groblju u okviru Novog groblja u Beogradu, održan je komemorativni skup na kome je odata počast austrougarskim  vojnicima, koji su nastradali u borbama za Beograd tokom 1. Svetskog rata, kao i svim žrtvama Velikog rata.

Na komemoraciji, za čiju organizaciju je ove godine bila zadužena Kancelarija Vojnog izaslanstva Austrije, svečane govore održali su Nj.E. dr Johannes Eigner, ambasador Austrije i Nj.E. gospodin Atila Pinter ambasador Mađarske, a samom činu  su prisustvovali predstavnici vojnih izaslanstava (Austrije, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Italje, Poljske, Slovačke, Hravtske, Slovenije i dr.). Komemoraciji su prisustvovali i predstavnici Ministrstva za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i grada Beograda.

Molitva posvećena svim žrtvama Velikog rata je održana na nemačkom, mađarskom i srpskom jeziku, nakon čega je usledila ceremonija polaganja venaca uz intorniranje prigodnih melodija.

Izgradnja Austrougarskog vojnog groblja je završena 1933. godine. Na groblju je sahrarnjeno 260 austrougarskih vojnika poginulih u borbama oko Beograda i 460 vojnika preminulih u ratnom zarobljeništvu 1914 - 1915. godine.