Održana državna ceremonija prenosa posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića


15.12.2016. godine, na Novom groblju u Beogradu je održana državna ceremonija prenosa posmrtnih ostataka Dimitrija Tucovića u Aleju velikana. Ceremonija je uključila najviše državne i vojne počasti, a započeta je opelom isrped hrama Svetog Nikole. Zatim je kovčeg za zemnim ostacima DimitrijaTucovića do poslednjeg počivališta  prevezlo vojno vozilo, uz pratnju vojnog orkestra.

Ceremoniji su prisustvovali ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, gradski menadžer Goran Vesić, ministarka bez  portfelja Slavica Djukić Dejanović i mnogi drugi.

Dimitrije Tucović je na poslednji počinak ispraćen uz zvuke pesme "Tamo daleko". Nakon polaganja kovčega, položeni su venaci, a zatim je intonirana himna Srbije. Pored ministra Vulina i gradskog menadžera Gorana Vesića, prisutnima se u ime Udruženja Užičana obratio i Miloš Tucović.

Dimitrije Tucović je rođen 13. maja 1881. godine, u selu Gostilje na Zlatiboru, u porodici pravoslavnog sveštenika. Pravnik po obrazovanju, bio je istaknuti vođa i teoretičar Socijalističkog pokreta u Srbiji, osnivač Srpske socijaldemokratske partije, pokretač i urednik Radničkih novina. Poginuo je 20. novembra 1914. godine kao komandir 1. voda 1. čete, 4. bataljona Moravske divizije prvog poziva u borbama protiv austrougarske vojske za vreme Kolubarske bitke.

„Neću ni sada, kao što nisam nikada, ni pomišljati da sebe sklanjam od sudbine koja prati ceo narod " - napisao je uoči pogibije Dimitrije Tucović svom ocu.