Štenja Alejama Novog groblja - Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA)


U okviru programa 12. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, u nedelju 14. maja 2017. godine  organizovana je šetnja Alejama Novog groblja uz stručno vođenje Dr Violete Obrenović. Razvoj društvenog i kulturnog života i dinamičan porast broja stanovnika Beograda, naveo je mitropolita Mihaila da, oktobra 1871. godine, uputi Ministarstvu unutrašnjih dela predlog da se Tašmajdansko groblje izmesti iz centra grada. Ministarstvo je nadležnost za premeštanje groblja prenelo na Beogradsku opštinu koja je nakon brojnih komisija, sednica i odluka, otkupila zemljište iznad Bulbuderskog potoka, ispod Zvezdare. Novo groblje se prvi put našlo na planu Beograda iz 1884. godine, na mestu gde se i danas nalazi, a definitivno je uređeno i otvoreno 1886. godine.

 

Novo groblje u Beogradu predstavlja jedno od najstarijih beogradskih grobalja i prvi planski uređen gradski prostor za sahranjivanje na kome je sahranjen veliki broj znamenitih ličnosti i koje je 1983. godine proglašeno je za kulturno-istorijsko dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju. Od 2004. godine, Novo groblje je član Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope (ASCE).

Šetnja je počela od ulaza u Novo groblje i uključila je obilazak glavnih aleja, pojedinih skulpturalnih dela i grobova znamenitih ličnosti. Posebna pažnja je posvećena prostornim celinama Arkada, Aleji velikana, Aleji zaslužnih građana, Aleji streljanih rodoljuba, kao i arhitektonskim osobenostima i istorijatu Crkve Sv. Nikole, Kapeli vojvode Radomira Putnika, Srpskoj kosturnici branilaca Beograda 1914-1918. godine, Ruskoj kosturnici i Iverskoj kapeli.