Blistavi umovi Srbije – obilazak Novog groblja


 

Kao odgovor na veliko interesovanje naših sugrađana za šetnje Novim grobljem upriličenim povodom Dana evropske baštine, 5. novembra 2017. godine organizovan je deveti po redu besplatan oblizak Novog groblja u toku ove godine. Obilazak pod nazivom „Blistavi umovi Srbije" koji je posetioce proveo kroz autentičan urbani ambijent starog Beograda, privatne i javne istorije mnogih znamenitih ličnosti, je ujedno bio i najposećeniji obilzak Novog groblja do sada.

Pored kratkog istorijata Novog groblja, posetioci su imali prilike da čuju priče iz života velikog matematičara Mihaila Petrovića - Mike Alasa, violiniste i zaljubljenika u reke, kao i zanimljivo kazivanje o porodici Kujundžić: dr Vojislavu Kujundžiću, lekaru, filnatropu i dobrotvoru, začetniku ideje o kremaciji kod nas, koji je ušao u svetsku enciklopediju kremacije, zatim o njegovom starijem bratu, pesniku, dendiju, filozofu, ministru prosvete i dobrotvoru Milanu Kujundžiću - Aberdaru, kao i sestrama Kujundžić: Jeleni, udatoj za političara Stojana Novakovića i Nerandži, varoškoj lepotici, koja se u čaršiji pominjala kao: „lepa Nera sa dvanaest karnera."

Posetioci su takođe imali prilike da vide poslednja počivališta diplomate i pravnika Milenika Vesnića, državnika Nikole Pašića, pisca i nardonog tribuna Petra Kočića, naučnika Jovana Cvijića, prve srpske školovane lekarke Drage Ljočić, starog Barda, pesnika i patriote Stevana - Vladislava Kaćanskog, nesuđenog naslednika srpskog prestola Mihaila Velimira Teodorovića, ruskog carskog ambasadora u Srbiji u doba pred izbijanje 1. Sv. rata - Nikolaja Hartviga, pisca Branislava Nušića i  kompozitora Stevana Morkanjaca. Šetnja se nastavila Alejom streljanih rodoljuba gde smo se setili obešenih na Terazijama, kao i svih onih znanih i neznanih koji su  stradali u okupiranom Beogradu. Put je zatim vodio kroz Aleju zaslužnih građana gde počivaju Slobodan Jovanović, Meša Selimović, Miloš Crnjanski, Danilo Kiš, Ivo Andrić, Branko Ćopić, Paja Jovanović, Olja Ivanjicki, Milić od Mačve, Zoran Đinđić, Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Petar Kralj, Zoran Radmilović i mnogi drugi.

Obialzak je završen pričom o botaničaru i književniku Stevanu Jakovljeviću - autoru „Srpske trilogije", dela kome je mnogo šta zamerano, ali je ipak zapamćeno kao „prvi srpski bestseler" i njegovoj sestri Milici Jakovljević Mir -Jam, književnici i novinarki, ženi slobodnog duha, koja je kroz svoj književni i novinarski rad pokušala da poduči mlade generacije kako da se nose sa izazovima modernog života. Svakako najintrigantnija, ali nažalost široj javnosti gotovo nepoznata ličnost o kojoj su posetioci mogli da čuju u toku ovog obilaska je Nikola Krstić, intelektualac, doktor filozofskih i pravnih nauka, pravni istoričar i teoretičar, profesor Liceja, političar i mislilac, a pre svega hroničar vremena u kome je živeo. Nikola Krstić je skoro četrdeset godina pisao dnevnike o dešavanjima u Srbiji. Iako je preminuo 1902. godine, njegova zapažanja su ostala začuđujuće aktuelna do današnjeg dana. Dnevnik Nikole Krstića u rukopisu ima 4.096 stranica, a smatra se da je Slobodanu Jovanoviću poslužio kao izvor za knjigu „Druga vladavina Miloša i Mihaila".Veruje se takođe da je upravo Slobodan Jovanović uništio neke „pikantne delove" ovog dnevnika.