Obeležen Dan vojnih veterana


U sklopu aktivnosti obeležavanja Dana Vojnih Veterana, na Novom groblju u Beogradu su položeni venaci na Srpsku kostrunicu branilaca Beorada (1914-1918), kao i Srpsku kosturnicu i spomenik ratnicima iz srpsko-turskih ratova 1876-1878 i srpsko-bugarskog rata 1885. godine. Vence su položili Ministar odbrane, Aleksandar Vulin, najviši predstavnici Vojske Srbije, kao i predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Venci su, uz intoniranje nacionalne himne, položeni  i na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda (1944. godine).

Kao znak  poštovanja i sećanja na pale za slobodu otadžbine,  na ovaj dan vojne delegacije zajedno sa lokalnim sampoupravama i udruženjima za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova polažu vence na spomen kosturnice i spomenike palim borcima i žrtvama oslobodilačkih ratova širom Srbije.

Dan vojnih veterana se obeležava 4. decembra u znak sećanja na dan kada je potpisano primirje u I Balkanskom ratu - 1912. godine. Tog datuma je 400.000 boraca Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje stari ratnik, odnosno veteran.