Na Novom groblju u Beogradu obeležena godišnjica smrti velikog naučnika Milutina Milankovića


12.12.2017. godine udruženje "Milutin Milanković" iz Beograda je uz pomen i kratko obraćanje na Novom groblju u Beogradu, obeležilo 59. godišnjicu smrti jednog od najvećih srpskih naučnika - Milutina Milankovića.

Milutin Milanković je bio inženjer, klimatolog, astronom, akademik i osnivač katedre za nebesku mehaniku na Beogradskom univerzitetu. Bio je svetski uvažavan naučnik, poznat po teoriji ledenih doba koja povezuje varijacije zemljine orbite i dugoročnih klimatskih promena. Milanković je preminuo 12. decembra 1958. godine u 80. godini. Prvobitno je bio sahranjen u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu, ali mu je poslednja želja bila da njegovi posmrtni ostaci budu preneti u njegov rodni Dalj. To je učinjeno 1966. godine. Svoju naučnu i stvaralačku zaostavštinu ostavio je Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, u kojoj se čuva i radna soba Milutina Milankovića.

Zanimljivosti o Milutinu Milankoviću:

  • Autor je najtačnijeg kalendara do sada.
  • Dobio je krater sa svojim imenom  na daljoj strani Meseca veličine 34 km, kao i  krater na Marsu prečnika 118 km i asteroid pod nazivom 1605 Milanković.
  • NASA ga je uvrstila u 10 najvećih naučnika koji su se bavili proučavanjem Zemlje.
  • Svetsku slavu nije stekao u najvećim svetskim centrima, već se naučnim teorijama bavio u svojoj maloj kancelariji u Kapetan Mišinom zdanju, na Beogradskom univerzitetu, koristeći samo papir, olovku, šiber i logaritamske tablice.
  • Evropsko geofizičko društvo je 1993. godine ustanovilo medalju Milutin Milanković.
  • Najcitiraniji je srpski naučnik svih vremena.