Obeležen Dan diplomata Ruske Federacije


Povodom Dana diplomata 10. februara, u znak sećanja na prethodne generacije diplomatskih službenika, predstavnici Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije polažu vence na grobove istaknutih diplomata sahranjenih kako u Rusiji, tako i van njenih granica. Predstavnici ambasade Ruske Federacije u Beogradu,  sa njegovom ekselencijom ambasadorom Aleksandrom Čepurinom na čelu, položili su vence na grob ruskog carskog veleposlanika u Srbiji Nikolaja Henrikoviča Hartviga  na Novom groblju u Beogradu.

Nikolaj Henrikovič Hartvig je rođen 1857. godine na Kavkazu u osiromašenoj aristokratskoj porodici vojnog lekara, naturalizovanog Rusa nemačkog porekla.  Diplomatsku službu je započeo u Azijskom  odeljenju Ministarstva spoljnih poslova carske Rusije. Služio je kao ataše na Cetinju, a zatim kao konzul u Burgasu (Bugarska). Od 1909 do 1914. godine je bio ruski carski veleposlanik (ambasador) u Srbiji. Svojim radom Hartvig je zadužio Srbiju, a u svim  prilikama je imao samo reči hvale srpski narod i vojsku.

Preminuo je iznenada (10. jula 1914. godine), tokom diplomatskih aktivnosti vezanih za pretnje Srbiji nakon sarajevskog atentata, u trenutku kada je tražio objašnjenje od austrijskog ambasadora, barona fon Gizla. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu 14. jula 2014. godine uz najviše državne počasti. Ovog velikog prijatelja Srbije je na poslednji počinak ispratilo više od 80.000 Beograđana, uključujući celokupni sastav beogradskog garnizona, kao i najviše državne i crkvene zvaničnike, a nakon opela u Sabornoj Crkvi, besede su održali mitropolit Dimitrije i Predsednik Vlade Nikola Pašić.

Nadgrobno obeležje je na poslednjem počivalištu Nikolaja Hartviga u znak zahvalnosti podigla Beogradska opština. Spomenik je projektovao arhitekta Georgije Kovaljevski, a izrađen je od belog meremera, ukrašen ruskim nacionalnim motivima. Na pročelju iznad natipisa, nalazi se mozaička ikona Svetog Nikole porodičnog zaštitnika Hartviga. Nikolaj Henrikovič Hartvig je sahranjen na Novom groblju u Beogradu u parceli  29.