Predstavljanje Novog groblja – muzeja na otvorenom – na 40. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu- besplatni vođeni obilasci Novog groblja


Novo groblje, kao jedinstveni muzej na otvorenom, najveća galerija skulptura u Srbiji i kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, predstavljeno je u okviru turističke ponude Beograda, na 40. Međunarodnom Sajmu turizma, koji se održava u Beogradu od 22 do 25.02. 2018. godine. Pored predstavljanja promotivnih materijala o Novom groblju na štandu grada Beograda, Novo groblje je uzelo učešća u pratećem programu besplatnih obilazaka grada, povodim međunarodnog Dana turističkih vodiča, a u saradnji sa Udruženjem turističkih vodiča Srbije i Gradskim sekretarijatom za privredu.

 

Pozivamo sve zainteresovane sugrađane, kao i sve drage goste našeg glavnog grada da nam se u nedelju 25. februara 2018. godine pridruže u dvema besplatnim vođenim šetnjama i autentičnom doživljaju ovog po svemu posebnog Muzeja pod otvorenim nebom, kako s ponosom nazivamo kulturnu riznicu Novog groblja koje zauzima prestižno mesto među članicama Asocijacije kulturno značajnih grobalja Evrope (ASCE).  Sa željom da se odazovete u što većem broju nudimo Vam dve različite tematske šetnje:

Stvarali su perom i dušom

nedelja, 25. februar 2018. godine sa početkom u 11:00 časova

Uz inspirativno vođenje naše koleginice podsetićemo se nezaboravnih sanjalica i mistika čiji su životi neizbrisivo srasli sa kaldrmom i asfaltom i utkali se u onaj tako posebni štimung kariranih stolnjaka beogradske boemije. Podsetićemo se elegičnih obraćanja Đure Jakšića, čika Jovinih Snohvatica, eksperimentalnih poetskih formi Vojislava Ilića, političko - satiričnih  izraza Radoja Domanovića, ali i mnogih drugih velikana srpske književnosti čije seni i uspomene ne njihova nezaboravna dela i nekonvencionalne životne puteve čuva i pronosi Novo groblje grada Beograda.  Tura koja će Vas zasigurno podstaći da prelistate i u novom svetlu iščitate omiljene stihove i citate naših poeta i proznih pisaca.  

Otadžbina se brani srcem

nedelja, 25. februar 2018. sa početkom u 13:15 časova

Obilazak koji u prvi plan stavlja hrabrost, požrtvovanje i patriotizam! Ovu šetnju i priču posvećujemo nemerljivoj odvažnosti rodoljuba - učesnicima Velikog rata. U nadahnutom vođenju oživećemo uspomene na istaknute generale, glasovite vojvode i majore, ali i najpoznatije žene ratnice, dobrovoljne bolničarke i humanitarke naših prostora koje su zadivile svet i zavredele naše najdublje poštovanje. Posebno ćemo se zadržati kod Srpske kosturnice branilaca Beograda 1914. - 1918., monumentalnog spomen - obeležja gde će posetioci imati prilike da uđu i posete kriptu.

Naša preporuka za kvalitetno provedenu nedeljnu šetnju!

Mesto okupljanja: na platou kod ulaza u Novo groblje, Ruzveltova 50

Trajanje pojedinačnog obilaska: 120 minuta

Priča i vodi: dr Violeta Obrenović, istoričar umetnosti

Kontakt za grupe i pojedince:

tel.: 064/855-4007; 011/2071-342; e-mail: violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs