SATKANE OD DUŠE I UMA – VOĐENI OBILAZAK NOVOG GROBLJA


1.04.2018. godine održan je četvrti u nizu obilazak Novog groblja - Muzeja na otvorenom, kako sa ponosom nazivamo ovu neuporеdivu kulturno - istorijsku riznicu našeg grada. Ni kiša, ni vetrovito vreme nisu sprečili veliki broj naših sugrađana da nam se pridruže ovoj intrigantnoj tematskoj šetnji posvećenoj umnim ženama slobodnog duha koje su, svaka u svojoj oblasti pomerale granice, boreći se sa predrasudama, nerazumevanjem i ograničenjima koje je nametala sredina i vreme u kome su živele.

Kroz nadahnuta kazivanja naše koleginice Violete Obrenović, izuzetnog poznavaoca funerarne i memorijalne kulture, kao i istorijata Novog groblja, posetioci mogli da se upoznaju sa životnim pričama mnogih značajnih žena kao što su:

Teodora Korać (kćer trgovca Ilije Koraća koja je sirotim devojkama davala miraz od hiljadu dinara da se udaju za mladiće, članove trgovačke omladine i tako pomagala mladim parovima da započnu zajednički život), Katarina Konstatinović, jedna od najlepših i najobrazovnijih žena svog vremena, nesuđena supruga princa Miahila Obrenovića, koja je bez sopstvenog poroda, usvojila Delfu Ivanić, kasnije jednu od osnivača "Kola Srpskih sestara", Nadežda Petrović, slikarka i drobrovoljna bolničarka tokom 1. Svetskog rata, "Srpska Sara Brenar", glumica Milka Grgurova, čiji su talentat i lepotu opevali srpski romantičari, kao i njena nešto mladja, ali ne manje talentovana nasledinica, prelepa glumica Vela Nigrinova, a tu su i ratnice, heroine Balkanskih i 1. Svetskog rata Natalija Bjelajac i Sofija Jovanović, kao i prva bibliotekarka i novinarka u Srbiji, začetnica modernog plesa Maga Magazinović i mnoge druge.

Posebno interesantna ličnost, čiju životnu priču su posetioci mogli da čuju je upravnica Više ženske škole u Beogradu Katrarina Milovuk, o kojoj se danas nažalost malo zna, a koja je prokričila put novoj, ženskoj intelektualnoj eliti, koja će se svrstati u prve redove borbe za prava žena u patrijarhalnoj Srbiji. Za Katarinu Milovuk se se govorilo "da se u Srbiji reč njena reč ceni odmah posle Mitropolitove", a iz njene škole izašle su između ostalih, Maga Magazinović, Nadežda Petrović, Milka Grgurova, kao i buduća srpska kraljica Draga Mašin. Priča se da je kralj Milan u šali govorio kako u Srbiji nije retkost imati dve tašte i da je "Milovukovica" neosporna duhovna svekrva i tašta u stotinama kuća.