Da se ne zaboravi - ANZAC DAY - Dаn sеćаnjа nа pоginule Vojnike Komonvelta


25. aprila 2018. godine, na Novom groblju u Beogradu, obeležen je Dаn sеćаnjа nа vојnikе kојi su pоginuli u rаtоvimа, kоnfliktimа i mirоvnim оpеrаciјаmа, odavanjem pošte i polaganjem venaca na Groblju Komonvelta (Britanskom vojnom groblju). Ovaj datum se u Australiji i na Novom Zelandu obeležava svakog 25. aprila, a orginalno je ustanovljen u čast oružanih snaga Australije i Novog Zelanda (Australian and New Zealand Army Corps - ANZAC), koji su se u I Svetskom ratu borili protiv Otomanske imperije u Bici kod Galipolja, 25. aprila 1915. godine.

Bitka na Galipolju bila je jedna od najkrvavijih bitaka u Prvom svetskom ratu, a vođena je od 25. aprila 1915 do 9. januara 1916. godine, između Nemačke, koju su podržavale otomanske snage, i saveznika, uključujući Australiju, Britaniju, Novi Zeland, koje su pokušavale da osvoje Carigrad i uspostave kontrolu nad Bosforom i Dardanelima. U savezničkom iskrcavanju na poluostrvu Galipolju 25. aprila 1915. godine, učestvovalo je više od 60.000 australijskih i novozelandskih vojnika. Broj žrtava u pomorskim i kopnenim akcijama se procenjuje na oko pola milona.

           

         

        

        

Pored predstavnika ambasada i vojnijh izaslanstava, događaju su prisustvovali i poštu odali državani skeretar u Ministarstvu za za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković, zamenik gradonačelnika Beograda Andrija Mladenović, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

M.R.