Šetnja Alejama Novog groblja - 13. Beogradska internacionalna nedelja arhitekture


U okviru programa 13. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, u nedelju 20. maja 2018. godine  organizovana je šetnja Alejama Novog groblja uz stručno vođenje naše koleginice dr Violete Obrenović.

Šetnja je počela od ulaza u Novo groblje i uključila je obilazak glavnih aleja, pojedinih skulpturalnih dela i grobova znamenitih ličnosti. Posebna pažnja je posvećena prostornim celinama Arkada, Aleji velikana, Aleji zaslužnih građana, kao i arhitektonskim osobenostima i istorijatu Srpske kosturnice branilaca Beograda 1914-1918. godine, Ruske kosturnice i Iverske kapele.

Postioci su, između ostalog,  mogli da čuju priče o Nadi Tomić, ćerki istoričara Jovana Tomića, koja je izgubila život pokušavajući da spase dete koje se utapalo u Ženevskom jezeru, o arhitekti i istoričaru umetnosti Aleksandru Deroku, njegovoj ljubavi prema letenju i umetnosti i  prijateljstvu sa Rastkom Petrovićem i mnoge druge. Posebno izdvajamo emotivno kazivanje o potresnoj sudbini književnice i prevodioca Anice Savić Rebac, njenoj brobi da ostvari univerzitetsku karijeru u sredini koja je namtela mnoga ograničenja, kao i ogromnoj, vanvremenskoj uzajamnoj ljubavi Hasana i Anice Rebac, koja je inspirisala Rebeku Vest da napiše roman "Mehmed i Milica". Anica je bila među prvim ženama koje su doktorirale na Beogradskom univerzitetu 1932. godine i koja je između ostalog, prevela je Njegoševu "Luču mikrokozmu" na nemački i engleski jezik.