Još jedan besplatan vođeni obilazak Novog groblja povodom Dana evropske baštine 2018 – „Portreti srpskih diplomata i državnika“


Pozivamo sve zainteresovane sugrađane i goste našeg grada da se pridruže našoj koleginici dr Violeti Obrenović, istoričarki umetnosti i vrsnom poznavaocu funerarnog nasleđa, u još jednoj besplatnoj, zanimljivoj tematskoj šenji kroz Novo groblje:  

 Portreti srpskih diplomata i državnika - povodom dana primirja u 1. Svetskom ratu -  nedelja, 30. septembar u 11:00 časova

Ova tematska tura posvećena je značajnim srpskim državnicima i diplomatama koji su svojim stavom, držanjem i odlukama ostavili trajan pečat u našoj političkoj i društvenoj istoriji, a veliki broj je odigrao značajnu ulogu u prelomnim političkim i ratnim trenucima. Pored ličnosti koje su svoje profesionalno opredeljenje našle u politici i javnom životu, poput Ilije Garašanina, Jevrema Grujića, Nikole Pašića i drugih, posebno ćemo se osvrnuti na velikane koji su u politiku i diplomatiju ušli iz drugih profesija poput lekara Laze Pačua, a nećemo zaboraviti ni čuvene diplomate - književnike kao što su Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Milan Rakić i drugi.

Na našoj maršuti, upoznaćemo se sa pričom o životu harizmatičnog grofa koji je trebalo da postane patrijarh, diplomatom koji je popularisao Šekspira u Srbiji, državnikom koji je preko svog braka obezbedio finansijsku pomoć Srbiji za vreme Velikog rata, genijalnim duhom čoveka "sudbine Odiseja", kao i tvorcem čuvenih Embahada. Podsetićemo se priče o jednoj tajnoj zabranjenoj ljubavi u diplomatiji, ali i drugih jednako zanimljivih sentenci iz života ljudi koji su bili u državnom vrhu. Setićemo se kroz jednu laganu i zanimljivu priču značajnih naučnika, lekara i književnika koji su se pokazali i kao vrsne diplomate i državnici u odsudnim istorijskim momentima. U toku dvočasovne šetnje posetioci će imati priliku da se upoznaju i sa umetničkim i spomeničkim vrednostima naše najveće "galerije na otvorenom".

Ponesite dobro raspoloženje i udobnu obuću, jer je gotovo sigurno da ćete uz detaljnost i nadahnuta kazivanja naše koleginice, poželeti da produžite šetnju.

Naša preporuka za kvalitetno provedenu nedeljnu šetnju!

Mesto okupljanja: na platou kod ulaza u Novo groblje, Ruzveltova 50

Trajanje pojedinačnog obilaska: 125 minuta

Priča i vodi: dr Violeta Obrenović, istoričar umetnosti

Kontakt za grupe i pojedince:  064/855-4136; 011/2071-342;

e-mail: violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs

 

Pregled vođenih oblizaka Novog groblja u periodu oktobar - novembar 2018. godine, možete pronaći ovde:

PROGRAM OBILAZAKA NOVOG GROBLJA OKTOBAR - NOVEMBAR 2018