Portreti srpskih diplomata i državnika – Vođeni obilazak Novog groblja povodom Dana evropske baštine 2018


30. septembra 2018. godine organizovan je još jedan obilazak Novog groblja u okviru Dana evropske baštine 2018. Naši dragi sugrađani koji su se i ovaj put odazvali u velikom broju, imali su prilike da čuju intrigantne priče o ljudima kojma su politika i diplomatija bile karijere, ali onima koji su u ovu struku ušli iz drugih profesija.

Nakon upoznavanja sa istorijatom Novog groblja od njegovih početaka do danas, posetioci su imali prilike da obiđu poslednja počivališta ličnosti kao što su: Jovan Ristić, kraljevski namesnik i nesuđeni istoričar, Anastas Jovanović, prvi srpski fotograf i upravitelj dvora Kneza Mihajla Obrenovića, Ilija Garašanin, Andra Nikolić i mnogi drugi.

Sugrađani su po prvi put na specifičan način mogli da se upoznaju sa diplomatskim angažmanom predstavnika tzv. „Zlatnog doba srpske diplomatije": Rastkom Petrovićem, Milanom Rakićem, Branislavom Nušićem, Ivom Andrićem i Milošem Crnjnaskim, uz priče o sudbinskim dešavanjima, ljubavima, intrigama i skandalima. Posetioci su takođe imali prilike da vide Kapelu Vojvode Radomira Putnika, kao i Srpsku kosturnicu branilaca Beograda, gde su posetili kriptu i čuli priče o nastanku ovog najvećeg memorijala u Srbiji tog vremena.  

Od mnogobrojnih zanimljivih ličnosti, izdvajamo priču o gotovo zaboravljenom političaru i diplomati Momčilu Ninčiću:

Momčilo Ninčić je bio profesor ekonomije, političar i diplomata. Doktorirao je na Sorboni, bio je profesor Univerziteta u Beogradu, akademik i ministar inostranih poslova. Bio je prvi srpski predstavnik na poziciji predsednika Skupštine Društva naroda, organizacije koja je prethodila Ujedinjenim nacijama (1926/27). Pred početak 2. Svetskog rata, Ninčić je pripadao grupi političara koji su smatrali da Jugoslavija treba da ispuni obaveze preuzete pristupanjem Trojnom paktu, nadajući se da će na taj način sačuvati mir i teritorijalni integritet zemlje. Nakon 2.Svetskog rata je od komunističkog režima osuđen na gubitak građanske časti. Preminuo je u Švajcarskoj, a njegovi posmrtni ostaci su kasnije preneti na Novo groblje. Momčilo Ninčić je rehabilitovan odlukom Okružnog suda u Beogradu 2006. godine. Ono što ga izdvaja od savremenika je njegova vizija o ujedinjenoj Evropi, koju je izneo nakon Prvog Svetskog rata. Naime, smatrao je da prvo treba početi sa regionalnim udruživanjem, a zatim stvarnjem ujedinjene Evrope. Rođeni brat i sin Momčila Ninčića su takođe bili u diplomatskoj službi.