Još jedna besplatna vođena šetnja po Novom groblju - Priče o žiteljima starog Beograda – nedelja 21.oktobar 2018. godine sa početkom u 11 časova


 

Pozivamo sve drage sugrađane i posetioce našeg glavnog grada da se u nedelju 21. oktobra 2018. godine sa početkom u 11:00 časova priključe besplatnoj tematskoj šetnji kroz dragocenu kulturno-istorijsku i umetničku riznicu Novog groblja u Beogradu - Muzeja po otvorenim nebom. Saslušali smo i uvažili vaše predloge, pa je sledeća tematska šetnja posvećena žiteljima starog Beograda.

Čućete priče o ustanicima, državnicima, diplomatama, umetnicima, književnicima, trgovcima, industrijalcima, dobrotvorima, boemima i mnogim drugim znamenitim ljudima koji su učestvovali u kreiranju kulturne i duhovne slike Beograda devetnaestog i prve polovine dvadesetog veka. Sećajući se ovih inspirativnih ličnosti, oživećemo uspomene na stari Beograd od njegovog oslobođenja od Turaka, preko formiranja prvih modernih ulica i trgova, uvođenja evropske mode i života, do svega onog što je Beograd učinilo modernom prestonicom. Posetioci će imati prilike da vide neke od najstarijih spomenika na Novom groblju poput spomenika ustanika - oslobodioca Beograda Uzun Mirka Apostolovića, da saznaju šta je vojvoda Vule Gligorijević značio za dinastiju Obrenović, čuće se priče o zakonotvorcima Iliji Garašaninu i Jovanu Ristiću, saznati koje su bile slabosti čuvenog profesora pravnog fakulteta Gligorija Gige Geršića i zašto je sahranjen sa lepezom, o prvom srpskom fotografu - Anastasu Jovanoviću, kao i prvoj ženi članici Srpskog učenog društva. Pridružite nam se u ovoj posebnoj avanturi kako bi ste saznali: kojim porocima je bio sklon čuveni Branislav Nušić, ko je zasmejavao Anatola Fransa šalama na francuskom jeziku, zašto je pesnik Sima Milutinović Sarajlija svojoj budućoj supruzi dao nadimak „Punktatorka". Čućete priče glumcima i boemima, prelepim i talentovanim glumicama zbog kojih su vođeni dvoboji, kao i naučnicima i genijalnim ekscentricima kakav je bio Mihailo Petrović Alas i mnogi drugi.

Naša topla preporuka za prijatno provedenu nedeljnu šetnju!

Priča i vodi: dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti

Vreme: Nedelja, 21. oktobar 2018. u 11:00 časova

Mesto okupljanja: na platou kod ulaza u Novo groblje, Ruzveltova 50

Trajanje obilaska: 120 minuta

Kontakt za grupe i pojedince: 011/2071-342; violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs