Još jedna besplatna vođena šetnja po Novom groblju u nedelju 4. novembra 2018. godine sa početkom u 11 časova


Pozivamo sve zainteresovane sugrađane i goste našeg grada da se pridruže našoj koleginici dr Violeti Obrenović, istoričarki umetnosti i vrsnom poznavaocu funerarnog nasleđa, u još jednoj besplatnoj, zanimljivoj tematskoj šenji kroz Novo groblje:

Tragom istaknutih vojskovođa i heroja Prvog svetskog rata sahranjenih na Novom groblju u Beogradu nedelja 4. novembar 2018. godine sa početkom u 11 časova

Obilazak posvećen velikanima Velikog rata povodom stogodišnjice  Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Pridružite nam na ovom emotivnom putovanju kroz istoriju. Imaćete priliku da vidite grobove čuvenih vojskovođa, heroja i heroina, kao i da se upoznate sa njihovim ličnim, životnim pričama,  ali i da se setite njihovih junačkih podviga. Videćete poslednja počivališta vojvoda: Živojina Mišića, Radomira Putnika, Petra Bojovića, Vojislava Tankosića, generala Pavla Jurišića Šturma, heroine Milunke Savić, saznaćete ko je bila Antonija Javornik, a koja je heroina 1. Svetskog rata bila na naslovnoj strani francuskog „Malog žurnala". Ono što je poseban kuriozitet, a čime se Novo groblje izdvaja od većine urbanih grobalja su vojna groblja iz 1. Svetskog rata. Upoznaćemo Vas sa istorijatom vojnih grobalja (Francuskog, Austro-ugarskog, Bugarskog i Italijanskog, sa Ruskom kosturnicom), kao i istorijatom i umetničkim značajem najvećeg memorijala podignutog u Srbiji u tom periodu - Srpskom kosturnicom branilaca Beograda 1914. - 1918. godine -  gde će posetioci imati prilike da uđu i posete kriptu.

Ponesite dobro raspoloženje i udobnu obuću, jer je gotovo sigurno da ćete uz detaljnost i nadahnuta kazivanja naše koleginice, poželeti da produžite šetnju.

Naša preporuka za kvalitetno provedenu nedeljnu šetnju!

Priča i vodi: dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti

Vreme: Nedelja, 04. novembar 2018. u 11:00 časova

Mesto okupljanja: na platou kod ulaza u Novo groblje, Ruzveltova 50

Trajanje obilaska: 120 minuta

Kontakt za grupe i pojedince: 011/2071-342; violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs