Komermoracija na Italijanskom vojnom groblju – obeležen Dan oružanih snaga Italije


2. novembra 2018. godine - povodom Dana oružanih snaga Italije, na Italijanskom vojnom groblju u okviru Novog groblja organizovana je svečana komemoracija u znak sećanja na italijanske borce stradale u Velikom ratu, kao i na sve žrtve 1. Svetskog rata i drugih sukoba, uz prisustvo diplomatskih i predstavnika vojnih izaslanstava u Beogradu, nadležnih ministarstava i grada Beograda.

Pored italijanskog ambasadora u Beogradu, prisutni su bili i vojni predstavnici zemalja učesnica Prvog svetskog rata, a vence su položili i predstavnici Ministrstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, u ime grada Beograda pomoćnik gradonačelnika Beograda Andirija Mladenović,  kao i udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova od 1912 do 1918. godine. Prisutni su takođe položili vence na Srpsku kosturnicu i spomenik braniocima Beograda 1914-1918. godine.

Italijansko vojno groblje se nalazi na jugozapadnoj strani Novog groblja, prema današnjoj ulici Svetog Nikole. Groblje je osvećeno 1928. godine, kada je Beogradska opština ustupila mesto za njegovo formiranje. Groblje je ograđeno masivnom ogradom od betona i kovanog gvožđa. Na groblje se ulazi kroz dve simetrično postavljene kapije, iz ulice Svetog Nikole i sa Novog groblja. U okviru ovog prostora saranjeni su italijanski dobrovoljci poginuli u Prvom svetskom ratu, a groblje je definitivno uređeno 1931. godine.