Na Novom groblju obeležena stogodišnjica primirja u Prvom svetskom ratu


11.11.2018. godine na Novom groblju u Beogradu je državnom ceremonijom uz prisustvo diplomatskog kora i predstavnika vojnih izazlanstava obeleženo 100 godina od zaključenja primirja u Prvom svetskom ratu. Centralnu državnu manifestaciju polaganja venaca i odavanja počasti kod spomen kosturnice branilaca Beograda (1914-1918) u ime Komiteta Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilalčkih ratova, predvodio je ministar unutrašnjih poslova, dr Nebojša Stefanović.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se svake godine 11. novembra, u znak sećanja na primirje zaključeno između saveznika i Nemačke, koje je u isto vreme označilo i prestanak neprijateljstava i kraj rata. Ovaj datum se obeležava kao nacionalni praznik u mnogim savezničkim državama, kao sećanje na poginule u toku Velikog rata. 

Primirje je potpisano je u železničkom vagonu u Kompijenu u Francuskoj, a prekid neprijateljstva je stupio na snagu 11. novembra 1918. godine - jedanaestog časa, jedanaestog dana, jedanaestog meseca. Zaraćene strane u Prvom svetskom ratu mobilisale su oko 70 miliona vojnika, a prema nekim procenama stradalo je približno 20 miliona ljudi. Tokom ratnih operacija i zločina neprijateljskih trupa u Srbiji tokom Prvog svetskog rata stradalo je između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika, što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva, ili oko 60% muške populacije. 

   

Državna ceremonija započeta je polaganjem venaca i odavanjem počasti na vojnom groblju Komonvelta, nakon čega je usledila centralna manifestacija kod Spomen kosturnice branilaca Beograda (1914-1918). Vence su položili i poštu odali ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, Gradski menadžer Goran Vesić, Načelnik generalštaba general-major Momčilo Mojsliović, NJ.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, predstavnici diplomatskog kora i vojnih izaslanstava akreditovanih u Beogradu, kao i predstavnici udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Nakon ceremonije polaganja venaca i belih ruža, prisutnima se obratio ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, nakon čega je upriličen  kratak kulturno  umetnički program. 

Ceremonija je nastavljena polaganjem venaca kod Ruske kosturnice (Spomenik ruske slave). Nakon obavljenog pomena, pristupilo se ceremoniji polaganja venaca i odavanja počasti. Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu je završeno ceremonijom odavanja počasti i polaganja venaca na Francuskom vojnom groblju. U ime Republike Srbije i grada Beograda, vence na Francuskom vojnom groblju su položili Ministar inostranih poslova Ivica Dačić i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović. Zatim je izvršena ceremonijalna smotra jedinica francuske vojske koje nastavljaju tradiciju jedinica koje su učestvovale u proboju solunskog fronta. Kao deo programa, hor učenika francuske škole iz Beograda je izveo prigodne melodije na srpskom i francuskom jeziku.