Srpske heroine i dobrovoljne bolničarke - besplatan vođeni obilazak Novog groblja u nedelju 18. novembra 2018. godine u 11:00 časova


Pozivamo sugrađane i goste našeg glavnog grada da nam se  u nedelju, 18. novembra 2018. godine, sa početkom u 11:00 časova, pridruže u još jednoj zanimljivoj šetnji po Novom groblju, svojevrsnom muzeju na otvorenom, kako sa ponosom nazivamo ovu nesprocenjivu kulturno-istorijsku riznicu i jednu od nauređenijih parkovskih površina u gradu. Saslušali smo i uvažili Vaše sugestije, tako da će ova šetnja, u sklopu obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, pod nazivom „Srpske heroine i dobrovoljne bolničarke", biti posvećena znamenitim ratnicama koje su učestvovale u Balkanskim i Prvom svetskom ratu. Čućete priče odvažnim kćerima otadžbine kao što su Milunka Savić, Natalija Bjelajac i Sofija Jovanović, koje su branile čast svog naroda u Velikom ratu, o kojima je svetska štampa pisala sa divljenjem, a čuveni francuski generali, poput Franše D'Eperea, u njima videli uzdanicu za odbranu od neprijatelja, ali i svim onim ženama koje su kao dobrovoljne bolničarke i humanitarke prekidale karijere ili školovanje u inostranstvu, neumorno putujući svetom i  prikupljajući pomoć kako bi pomagle svojim sunarodnicima u doba ratova i iskušenja. Posetioci će takođe imati prilike da se posete poslednja počivališta: Nadežde Petrović, Bete Vukanović, Vele Nigrinove, Katarine Milovuk, Mage Magazinović, Drage Ljočić, Natalije Cvetković, Delfe Ivanić, Mirke Grujić i mnogih drugih.

"Ja sam ih gledao na ratištu, s puškom i bombom u ruci, i u bolnicama, u kojima su na materinske i sestrinske grudi privijale ranjene junake...Gledao ih i divio im se! Ni straha, ni kolebanja, ni suza, ni uzdaha! Nije bilo žrtve koje one ne bi mogle da podnesu za svoju Otadžbinu..." (Anri Barbi - iz knjige „Sa srpskom vojskom") 

Spremite se za nazboravno emotivno putovanje! Topla preporuka za kvalitetno provedenu nedeljnu šetnju!

Priča i vodi: dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti

Vreme: Nedelja, 18. novembar 2018. u 11:00 časova

Mesto okupljanja: na platou kod ulaza u Novo groblje, Ruzveltova 50

Trajanje obilaska: 120 minuta

Kontakt za grupe i pojedince: 011/2071-342; violeta.obrenovic@beogradskagroblja.rs

Program obilaska u pdf formatu možete preuzeti ovde:  

Srpske heroine i dobrovoljne bolničarke 18.11.2018