Sećanje na velikane Velikog rata – Obeležavanje godišnjica smrti Vojvode Živojina Mišića, Vojvode Petra Bojovića i Generala Pavla Jurišića Šturma


Svakog 20. januara na Novom groblju u Beogradu, organizuje se državna cermonija polaganja venaca kojom se obeležavaju godišnjice smrti znamenitih vojskovođa 1. Svetskog rata: Vojvode Živojina Mišića, Vojvode Petra Bojovića i Generala Pavla Jurišića - Šturma.

20. januara 2019. godine, vence na grobove velikana Prvog svetskog rata položili su državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić,  prestavnici Vojske Srbije, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, kao i delegacije Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, kao i drugih udruženja koja brinu o očuvanju tradicije oslobodilačkih ratova, potomci i građani Beograda.

Vojvoda Živojin Mišić je preminuo 20. januara 1921. Bista i spomenik simoblične sadržine nazvana „Žalosna Srbija" na poslednjem počivalištu Živojina Mišića je rad  istaknutog vajara Đorđa Jovanovića. Vojvoda Živojin Mišić je sahranjen u parceli 28, grobnica 42 - II.

Vojvoda Petar Bojović je preminuo 19.01.1945. godine i sahranjen je u parceli 6, grobnica 68 - III.

General Pavle Jurišić Šturm je preminuo 14. 01.1922. godine i sahranjen je u  parceli 3, grobnica 3 - II.

Nakon završetka državne ceremonije, novinarima i okupljenim građanima se obratio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je između ostalog istakao da je politika grada da radi na  negovanju kulture sećanja, jer je naša istorija jedna od naših najvećih vrednosti. Ističući važnost ovakvih događaja, zamenik gradonačelnika je podvukao da narod koji se ne seća svoje istorije i nije spreman da oda počast ljudima koji su dali svoje živote i utkali ih u ono što danas jesmo, sigurno ne može pravilno da planira svoju budućnost.