VOĐENI OBILSCI NOVOG GROBLjA POVODOM DANA EVROPSKE BAŠTINE 2020


 

 

Obilasci će biti organizovani uz sprovođenje svih preventivih mera zaštite, u skladu sa trenutnom situacijom.

 

Zbog ograničenog broja mesta obavezne su prijave na: info@beogradskagroblja.rs, ili  na brojeve telefona: 011/2071-341 i 011/2071-342 (radnim danima od 7:00 do 15:00 časova);

 

U petak od 15:00 do 20:00 časova, prijave su moguće na  broj telefona 064/855-4269

 

Novo groblje, kao svojevrstan muzej pod otvorenim nebom, ekskluzivan prostor sećanja gde se dodiruju prolaznost i večnost, povodom ovogodišnje manifestacije Dani evropske bašine,  koja se ove godine organizuje pod sloganom: Nasleđe i obrazovanje - Znanje za budućnost - otvara kapije posetiocima kroz dva zanimljiva obilaska:

Satkane od duše i uma - priča o znamenitim srpkinjama - nedelja, 20. septembar 2020. godine u 11:00 časova

Ova tematska je šetnja posvećena fascinantnim damama koje su uprkos patrijarhalnim društvenim okvirima nalazile način da graciozno, snažno i uz osmeh, pomeraju svet putem napretka i čine ga sveukupno boljim mestom za život. Najavljujemo posetu spomeniku legendarne „srpske Sare Bernar" zbog koje se izlazilo na dvoboj i kojoj su naši slavni pesnici spevali mnoge stihove, potom prvoj srpskoj bibliotekarki i novinarki lista „Politika" koja se elegantno suprotstavljala uverenjima svoga vremena postajući začetnicom modernog plesa u našoj sredini, zatim oštroumnoj i mnogoosporavanoj prvoj Srpkinji koja je uspela da se izbori za titulu doktora nauka kod nas postajući prvom profesorkom Beogradskog univerziteta, te slikarki i inspiraciji mnogih slikara čije su duhovite rečenice izazivale brojne osmehe sa karikatura njenog slavnog supruga.

Zlatno doba srpske diplomatije  - nedelja, 27. septembar 2020. godine u 11:00 časova

Pored ličnosti koje su svoje profesionalno opredeljenje našle u politici i javnom životu, u toku ovog vođenog obilaska nećemo zaboraviti ni čuvene diplomate - književnike. Upoznaćemo se sa pričom o životu harizmatičnog grofa koji je trebalo da postane patrijarh, diplomatom koji je popularisao Šekspira u Srbiji, državnikom koji je preko  svog braka obezbedio finansijsku pomoć Srbiji u toku Velikog rata, kao i tvorcem čuvenih Embahada. Podsetićemo se priče o jednoj tajnoj zabranjenoj ljubavi u  diplomatiji, ali i drugih jednako zanimljivih crtica iz života ljudi koji su bili u državnom vrhu. Kroz jednu laganu i zanimljivu priču setićemo se značajnih naučnika, lekara i književnika koji su  se pokazali i kao vrsne diplomate i državnici u odsudnim istorijskim momentima.

Trajanje obilazaka: 120 minuta

Mesto okupljanja: na platou kod glavne kapije Novog groblja (Ruzveltova 50)

Obilazak zakazan za nedelju 27.09.2020. godine će voditi dr Violeta Obrenović, istoričarka umetnosti.

Obilasci su besplatni. Zbog ograničenog broja mesta obavezne su prijave na: info@beogradskagroblja.rs, ili  na brojeve telefona: 011/2071-341 i 011/2071-342 (radnim danima od 7:00 do 15:00 časova);

U sredu 23.09.2020. godine, sa početkom u 10:00 časova biće organizovan specijalizovani tematski obilzak Novog groblja pod nazivom „Tragom stranaca na Novom groblju" - za beogradske gimnazijalce okupljene u okviru projekta „Beo(gradska avan)tura". Oblazak će biti posvećen je „beogradskim strancma", odnosno svim onim poznatim i manje poznatim ličnostima koje su ostavile neizbrisiv trag na licu Beograda. Setićemo se neimara, ali i graditelja duha koji su svoja sećanja i snove iz rodne zemlje utkali u istoriju ovog grada, kao i onih koji su sticajem ratnih okolnosti večni počinak našli baš u Beogradu. Ovaj obilazak je namenski organizovan za potrebe navedenog projekta, tako da prijave za isti nisu moguće.